Kokoski na początek słodkiego weekendu

Dziś coś na szybko, coś prostego, a do tego niedrogiego. Jedni uwielbiają, drudzy nienawidzą. Kokoski!

Ja uwielbiam kokos pod każdą postacią. Zrobiłam kokoski, bo po robieniu babeczek zostały mi białka jajek. Jedną porcję , by spróbować czy wyjdą. Udały się. Ale nie poleżały za długo. Pół porcji zjadłam jeszcze na gorąco, drugą połowę zjadła moja siostra, która nie lubi kokosu! Chyba okłamuje samą siebie :p

 

Kokoski

Składniki:

- 4 białka

- 200g  cukru

- cukier waniliowy

- 200 g kokosu

 

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Ważne jest, by po dodaniu każdej łyżeczki cukier był dobrze wymieszany. Nie należy się śpieszyć. Na koniec dodajemy kokos.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Z gotowej masy wykładamy łyżką kupki.

Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, około 20 minut, lub do momentu, gdy ciasteczka będą rumiane.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.