Orzeźwiający smak mięty

Dziś orzeźwiający smak mięty połączony ze słodyczą Oreo. Coś jak grasshopper pie
Nigelli Lawson, ale w wersji bezalkoholowej… z myślą o Adelce. Bardzo prosty przepis, niestety czas oczekiwania jest długi. Ale na takie kulinarne cudo warto poczekać. Zachęcam do wypróbowania.

 

Tarta miętowa

Spód:

- 300 g ciasteczek Oreo

- 60 g czekolady deserowej

- 50 g masła

 

 Masa piankowa:

- 150 g  białych pianek marshmallow

- pół szklanki mleka 3,2 %

- pół szklanki syropu miętowego do drinków

- 400 ml śmietany 30 %

 

Dodatkowo:

- kilka ciasteczek Oreo

- 100 ml  śmietany 30%

Ciasteczka kruszymy. Mieszamy z miękkim masłem i pokruszoną czekoladą. Gotową masą ciasteczkową wykładamy dno i boki formy do tarty. Formę możemy wcześniej wysmarować masłem. Wkładamy do lodówki.

Pianki i mleko podgrzewamy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Należy uważać, by nie zagotować mleka. Dodajemy syrop miętowy i studzimy.

Śmietanę ubijamy. Dodajemy wystudzone mleko piankowe i delikatnie mieszamy łyżką.

Gotową masę przekładamy na schłodzony spód. Równamy wierzch. Chłodzimy kilka godzin do momentu stężenia.

Pozostałą śmietanę ubijamy. Za pomocą szprycy do zdobienia ciast dekorujemy tartę. Układamy ciasteczka.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.