Bułeczki z twarożkiem i konfiturą

Kiedy w powietrzu unosi się zapach drożdżowego ciasta, w domu panuje jakby milsza atmosfera. Czy sam zapach potrafi tak wpływać na ludzkie nastroje? Myślę, że tak. Uważam też, że samo myślenie o czymś smakowitym wprowadza nas w dobry humor.  Między innymi dlatego często robię drożdżowe bułeczki. Bo co  w tym złego, że chce, żeby ludzie w moim domu mieli dobry humor?

 

 

 

Bułeczki z nadzieniem twarożkowo- porzeczkowym

Ciasto:

- 1 szklanka mleka

- 2 jajka

- opakowanie suchych drożdży ( 7g)

- 12 dag masła

- 1/3 szklanki cukru

- 60 dag mąki

 

Nadzienie:

- dżem porzeczkowy

- 30 dag kremowego twarożku

- 1 żółtko

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- ½ szklanki cukru

 

Ponadto:

- 1 żółtko

- 1 łyżka mleka

 

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier. Mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim masło. Do miski powoli wlewamy mleko z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na koniec dodajemy jajka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do miski oprószonej mąką.

W tym czasie możemy zrobić nadzienie twarożkowe. Twarożek, żółtko, cukier waniliowy i cukier mieszamy razem. Odstawiamy.

Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty o boku 8 cm. Każdy kawałek ciasta nacinamy w czterech miejscach.

Układamy łyżeczkę masy twarożkowej i łyżeczkę konfitury. Sklejamy rogi ciasta.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Odstawiamy na 30 minut, by bułeczki podrosły. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

3 Komentarze

  1. Ale pięknie to wygląda! Widywałam podobne, ale z ciasta francuskiego. Pewnie zniknęły w błyskawicznym tempie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.