Sezon dyniowy

I tym razem upiekłam coś z dynią. Nie będzie to żaden chlebek, a tym bardziej ciasto. Będą ciasteczka.

W smaku przypominają jakby herbatniki. Możecie je powycinać w taki sposób, jaki Wam odpowiada. Ja zrobiłam to za pomocą moich foremek w różnych kształtach. Najbardziej podobają mi się  te ludkowe. Jeśli zdecydujecie się na upieczenie ciasteczek z mojego przepisu to życzę udanej zabawy :)

 

Ciasteczka z dynią i cynamonem.

Składniki:

- 25 dag mąki

- 10 dag cukru

- 1 cukier waniliowy

- 10 dag masła

- ½ łyżeczki cynamonu

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 jajko

- ½ szklanki dyni startej na dużych oczkach

 

Ponadto:

- cukier puder do posypania

Wszystkie składniki mieszamy w misce, gdy się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Należy pamiętać, by obficie podsypywać deskę mąką, gdyż ciasto może się przykleić. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 12 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać kilka minut, by ciasteczka stwardniały i dopiero wtedy ułożyć je na talerzu i posypać cukrem pudrem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.