Jesienne ciasto

Jesiennym ciastem wcale nie musi być szarlotka. Może to być puszyste ciasto z dodatkiem jabłek, orzechów czy rodzynek. Szybko się je przygotowuje i pięknie wyrasta.

A do tego ten zapach… ślinka cieknie ;)

 

Ciasto z jabłkami

Składniki:

- 5 szklanek pokrojonych jabłek

- ½ szklanki orzechów posiekanych

- ½ szklanki rodzynek

- 3 szklanki mąki

- 6 jaj

- ¾ szklanki oleju

- 1 ½ łyżeczki sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

1 ½ szklanki cukru

Z białek ubijamy pianę. Dodajemy cukier, żółtka, przesianą mąkę, sodę, proszek i kakao. Wlewamy olej. Dodajemy rodzynki, orzechy i jabłka. Mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy a blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

2 Komentarze

  1. Smakowitość! Mam słabość do kakaowców. Wykorzystałem również dodatkowo wyczekujący w zamrażalce agrest z Pińczowa. Ten kawałek wzdychał tak samotnie z talerzyka, że wiedziałem iż muszę upiec.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.