Propozycja na święta- Muffinki Rudolfa

Moją kolejną propozycją świątecznego wypieku są babeczki korzenne z dużą zawartością czekolady. Niestety udało mi się zjeść tylko jedną. Resztę zjadł mój mąż zachwycając się jakie są pyszne. Od tego czasu, gdy upiekę babeczki, są one porównywane właśnie do muffinków Rudolfa ;)

muffki rudolfa

Muffinki Rudolfa

Ciasto:

- 2/3 szklanki mąki

- 12 dag masła

- ½ tabliczki posiekanej czekolady gorzkiej ( 50g)

- 2 jajka

- ¾ szklanki brązowego cukru

- ½ szklanki śmietany 18%

- ½ szklanki kakao

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- ½ szklanki drylowanych wiśni ze słoika

 

Polewa:

- 3 dag masła

- tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)

Mąkę, cynamon, przyprawę do piernika i proszek mieszamy i przesiewamy. Masło rozpuszczamy. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i czekamy, aż się roztopi. Lekko mieszamy. Dodajemy kakao i łączymy składniki ze sobą. Odstawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy aromat waniliowy i masę czekoladową. Mieszamy łyżką, dodajemy na przemian śmietanę i suche składniki. Na koniec dodajemy wiśnie. Ciasto wykładamy do papilotek. Do ¾ ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Pieczemy bez termoobiegu.

Przygotowujemy polewę. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do połączenia się składników. Nakładamy na babeczki.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.