Mini szarlotki na słono

W Sylwestra zaskoczyłam wszystkich słonymi babeczkami z szarlotkowym nadzieniem. Były pyszne. Już mam zamówienie, by upiec je jeszcze kilka razy. Z przyjemnością powtórnie je przygotuję.

słona szarlotka mini

Mini szarlotki

Ciasto:

- 1 szklanka mąki

- 15 dkg masła

- 1 łyżeczka cukru

- 1 płaska łyżeczka soli

- 4 łyżki zimnej wody

Z podanych składników szybko zarabiamy ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy folią. Schładzamy co najmniej godzinę.

 

Nadzienie:

- 4 jabłka

- ½ szklanki cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 łyżeczki aromatu waniliowego

- szczypta soli

- budyń waniliowy

Jeśli jabłka są soczyste możemy dodać dwie łyżki mąki.

Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Mieszamy z pozostałymi składnikami.

Blachę do muffinków smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy i wykrawamy, najlepiej za pomocą dużego kubka. Wykładamy do formy. Na ciasto dajemy nadzienie. Pozostałe ciasto sklejamy razem i wałkujemy. Wykrawamy cieniutkie paseczki i układamy je na nadzieniu, tak by tworzyły kratkę.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut.

Babeczki wyciągamy z formy dopiero po ostudzeniu. Posypujemy cukrem pudrem.

2 Komentarze

  1. Ciastem wykładamy dno i boki foremki na muffinki, równo z górnym brzegiem blachy.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.