Muffinki drożdżowe z nutką pomarańczy

Gdy piekłam te muffinki na zewnątrz była piękna pogoda. Mnóstwo słońca, zero śniegu. Był piękny wiosenny dzień, a w kalendarzu połowa stycznia. Dlatego, kiedy robiłyśmy zdjęcia, dla zabawy, same stworzyłyśmy śnieg. Mam nadzieje, że podoba się Wam efekt. Od wczoraj i u mnie za oknem jest biało. Zima w końcu nadeszła i jest pięknie. Chociaż mam nadzieję, że wiosna przyjdzie szybko :)

Ten przepis jest idealny na dzisiejszy dzień. Zima, pomarańcze, zapach drożdżowego ciasta. Dodałabym jeszcze tylko grzane wino i można przetrwać nawet najbardziej mroźny dzień. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

1057273_757320777634552_517409928_n

1558731_757320780967885_1478775915_n

1608472_757320784301218_222211055_n

Muffinki drożdżowe z  nutką pomarańczy

Składniki:

- 2 ½ szklanki maki

- ½ szklanki cukru

- szczypta soli

- ½ szklanki mleka

- ¾ kostki margaryny

- 2 jajka

- 3 dkg drożdży

-20 dkg kandyzowanej skórki pomarańczy

Drożdże mieszamy z  łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i ½ ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do zaczynu dodajemy resztę mleka, mąkę, cukier, sól i margarynę. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy skórkę pomarańczy. Odstawiamy do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wykładamy je do wyłożonej papilotkami blachy. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Podana porcja wystarcza do przygotowania 16 babeczek.

5 Komentarze

    • Do tych muffinków można dodać około pół szklanki groszków czekoladowych. Może nie za dużo czekolady, ale zawsze to coś :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.