Rurki z kremem

Wyglądają pięknie i, o ile pamiętałam, bardzo mi smakowały. Nie jadłam ich od lat.  Ale za to od dawna chciałam je upiec. Zabrałam się za pieczenie rurek mając do dyspozycji tylko 10 foremek. Stwierdziłam, że taka ilość jest w porządku i nie potrzeba mi więcej. Jakże się myliłam… A w dodatku zrobiłam ciasto podwójnie. I tak o to spędziłam cały dzień na nawijaniu paseczków ciasta na foremki, pieczeniu, odkładaniu do wystudzenia i ponownemu zawijaniu. Następnego dnia gdy zobaczyłam stos rurek ręce mi opadły. Miałam je wszystkie napełnić bitą śmietaną! Ale bardzo chciałam je dokończyć i to na szczęście trwało o wiele krócej niż pieczenie. Gdy wszystkie rurki były już gotowe, zrobiłam sobie kawę, usiadłam spokojnie i zajadałam ciasteczka. Dla takiego smaku warto było spędzić tyle godzin w kuchni :)

Mądrzejsza o to doświadczenie kupiłam większą liczbę foremek ;P

img_2063

Rurki z bitą śmietaną

Ciasto:

- 50 dag mąki

- 25 dag masła

- 25 dag śmietany

- szczypta soli

Ponadto:

- cukier do obsypania rurek.

Z podanych składników zarabiamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce co najmniej dwie godziny.

Ciasto rozwałkowujemy cieniutko. Wycinamy paski ciasta o szerokości ok 1 cm. Formę do rurek smarujemy masłem i okręcamy ciastem.  Owijając ciasno zaczynamy od węższej strony formy. Jedną stronę ciastka obsypujemy cukrem. Wykładamy na blachę do pieczenia obłożoną papierem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Pieczemy około 15 minut, czyli do czasu aż ciasto lekko się zarumieni.

Wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy i ściągamy z formy.

img_2062

Krem:

- 500 ml śmietany 30%

- 4 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubijamy dodając przesiany cukier. Za pomocą szprycy cukierniczej nakładamy do rurek.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.