Ciasteczka warszawskie

Ciastka warszawskie to jedne z moich ulubionych.  Delikatne, chrupiące, z kokosem i konfiturą. Mogłabym je jeść kilogramami. Jednak te zrobione w domu są o niebo lepsze, niż ze sklepu. Dlatego zrobiłam je sama. I powiem, że to ciasteczka dla cierpliwych. Najpierw ciasto, wykrawanie krążków, nakładanie pianki, pieczenie, przekładanie marmoladą i obsypywanie kokosem. Są pracochłonne a później szybko znikają. Ale sami ocenicie, czy warto je piec. Podaję przepis:

img_2119

Ciastka warszawskie

Ciasto:

- 35 dag mąki

- 25 dag margaryny

- 3 żółtka

- 1 opakowanie cukru waniliowego

Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość pół centymetra i wykrawamy niewielkie kółka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Lukier:

- 1 białko

- 15 dag cukru pudru

- kilka kropli ekstraktu waniliowego

Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i zapach. Mieszamy do połączenia się składników. Lukier nakładamy cienko na ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

 

Ponadto:

- powidło truskawkowe

- ½ szklanki wiórek kokosowych

Ciastka przekładamy powidłem. Smarujemy również brzegi ciastek, które obsypujemy kokosem.

img_2123

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.