Wiosenne kwiatuszki

Wiecie, że już za miesiąc wiosna?! Zainspirowało mnie to do zrobienia ciasteczek kwiatuszków. To najbardziej pracochłonne ciasteczka jakie robiłam. Ale są takie piękne, że gdy je już upiekę, mogłabym patrzeć na nie godzinami :)

Kwiatuszki zainspirowane przepisem pani Kasi.

img_2046

Ciasteczka kwiatuszki

Ciasto:

- 15 dag zimnego masła

- 10 dag cukru pudru

- 23 dag mąki

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 żółtko

 

Ponadto:

- opakowanie płatków migdałowych (ważne, żeby płatki były niepołamane)

- 2 puszki brzoskwiń

- 1/3 szklanki pistacji

- ½ szklanki dżemu brzoskwiniowego

- galaretka brzoskwiniowa

img_2058

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem do powstania kruszonki. Dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy krążki. Ciastka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Studzimy.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Pistacje drobno kroimy. Brzoskwinie odsączamy i, przy użyciu łyżki do owoców, wycinamy kulki. Galaretę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy i wrzucamy do niej brzoskwiniowe kulki. Zostawiamy na 10 minut, odsączamy i układamy na kratce, by wyschły.

Dżem podgrzewamy i nakładamy cienką warstwą na ciastka. Na środku każdego krążka układamy kulkę brzoskwiniową. Dookoła układamy płatki migdałowe i posypujemy pistacjami. Ciasteczka odkładamy na ok 2 godziny, by się skleiły.

img_2059

7 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.