Tarta kokosowa z kajmakiem

W zeszłym tygodniu upiekłam tartę. Była przepyszna, niestety szybko zniknęła. Upiekłam druga, i też zdążyłam zjeść zaledwie dwa kawałeczki. Upiekę kolejny raz, ale nikomu nie powiem :)

Oto przepis na to kulinarne cudo. Kruche ciasto, kokos, masa kajmakowa i czekolada. Mniam ;)

img_3520

 

Tarta kokosowa

Ciasto:

- 20 dkg mąki

- 1 jajko

- 4 łyżki cukru pudru

- 12 dkg masła

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

- 20 dkg wiórków kokosowych

- puszka masy kajmakowej ( 40 dkg)

 

Ponadto:

- tabliczka gorzkiej czekolady

img_3539

Z podanych składników zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty. Wylepiamy boki, a spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Ostudzone ciasto smarujemy 2 łyżkami masy kajmakowej.

Kokos prażymy na suchej patelni. Do ciepłego kokosu dodajemy masę kajmakową i miksujemy. Gotowe nadzienie wykładamy na przygotowany spód.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i nakładamy cienkimi pasmami na masę kokosową.

img_3513

16 Komentarze

  1. Sama nie przepadam za kokosowymi rzeczami, ale mój M. uwielbia wszystko co kokosowe :) W kuchni geniuszem nie jestem, ale mam nadzieję, że z ta tartą dam sobie radę :)

  2. Piękne zdjęcia! Wyglądają jak z najlepszych magazynów kulinarnych :) Dodaję do ulubionych blogów. Tarta wspaniała w dodatku z moim ulubionym kokosem.
    Zapraszam do mnie przepisnikmarty.blog.pl

  3. Mmmm , lubię wszystko co z kajmakiem, taka tarta na pewno jest mega smaczna. Wpadnij do mnie na bursztynową bezę też z kajmakiem, ale zamiast kokosa są w niej orzechy, a całość uświetniona bitą śmietaną. Pozdrawiam.

  4. Taka tarta jest pyszna, ale mam pytanie do wszystkich spamujących – po co wstawiacie te linki w komentarzach. Nikogo nie stać na komentarz na blogach poza pierwszą stroną na onecie, tutaj wszyscy chwalą i spamują.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.