Ciasteczka z maszynki

Za oknem piękna wiosenna pogoda a ja zaczynam weekend w łóżku :( Najgorsze jest to, że prawie straciłam głos i mogę mówić tylko szeptem. Ale postanowiłam, że nie będę narzekać i wykorzystam te kilka dni na nadrobienie zaległości w prowadzeniu bloga.  Zatem szybciutko podaję przepis na pradawne ciasteczka z maszynki, które na pewno wszyscy znacie.

img_2174

 

Ciastka z maszynki

Składniki:

- 2 ½ szklanki mąki

- 25 dag masła

- 1 szklanka cukru

- opakowanie cukru waniliowego

- 1 jajo

Ponadto:

- tabliczka mlecznej czekolady

- 2 łyżki kokosu

- 2 łyżeczki cynamonu

img_2177

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część zostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kokos i chwilę wyrabiamy. Do trzeciej części dodajemy cynamon i wyrabiamy do rozprowadzenia go po całej powierzchni ciasta.

Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z założoną nakładką do ciastek. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzamy do połowy w czekoladzie i układamy na kratce, do momentu aż czekolada stężeje.

img_2178

5 Komentarze

  1. Witam, zrobiłam i robić będę :) ciasteczka przepyszne….nie mam maszynki więc robiłam je wielkości orzecha włoskiego i spłaszczałam, miały kształt okrągłych biszkoptów…przepis już porozdawałam po znajomych bo im tez smakowały, a można je robić ze wszystkim, z kokosem, makiem, cukrem na wierzchu, skórka z pomarańczy, ect.
    Naprawdę SUPER ciastka, juz nie wspomnę o tym jak moje dzieci je pochłaniają ;)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.