Ciastka z bananem i masą kajmakową

Dziś umieszczam przepis, który gorąco polecam. Na te ciasteczka natrafiłam przypadkiem na stronie pani Kingi Paruzel. Przyznam, że nie wiedziałam kogo to blog, i że jego właścicielka jest tak medialną osobą. Jednakże blog zainspirował mnie do kilku wypieków.

Jeśli chodzi o same ciasteczka, to jak dla mnie są przepyszne. Może i trzeba spędzić nad nimi trochę czasu, ale ich smak to rekompensuje.

img_2189

Ciastka z bananem i masą kajmakową

Ciasto:

- 25 dag mąki pszennej

- 20 dag masła

- 10 dag cukru pudru

- szczypta soli

- 2 żółtka

 

Masa:

- puszka masy kajmakowej kakaowej

- 10 dag masła

 

Ponadto:

- banan

- sok z 1 cytryny

- ½ szklanki posiekanych pistacji

img_2185

Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy jednakowej wielkości kółka. Krążki wykładamy na blachę do pieczenia z papierem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 13-15 minut. Studzimy.

Maskę kajmakową i masło umieszczamy w naczyniu i podgrzewamy. Mieszamy do połączenia się składników i studzimy.

Pistacje siekamy drobniutko. Banana obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Każde ciasteczko smarujemy lekko masą, układamy na nim kawałeczek banana, nakładamy kolejną porcję masy i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Lekko dociskamy a brzegi ciastka obsypujemy pistacjami.

12 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.