Wielkanocne ciasteczka

Święta Wielkanocne coraz bliżej, dlatego zabrałam się za odkurzanie świątecznych wypieków. Pierwszym z przepisów będzie przepis na kruche ciasteczka. Może nie zachwycają, ale dla mnie są piękne w swojej prostocie. Co ciekawe, przepis pochodzi z książki wydanej w 1966 roku. Książka niespodziewanie trafiła w moje ręce i nie zawaham się często do niej zaglądać. Pomijając oczywiście przepis na ciasteczka z kożucha… :)

img_4948

Ciasteczka zajączki

Składniki:

- 40 dag mąki

- 20 dag cukru

- 15 dag masła

- 2 jaja

- pół szklanki śmietany

- szczypta soli

img_4963_0

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem, aż do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy cukier, śmietanę, jaja i sól. Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na okres od 30 minut do 2 godzin.

Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na grubość ok ½ cm. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka możemy posmarować żółtkiem zmieszanym z łyżką mleka. Pieczmy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni przez ok. 12 minut.

img_4945

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.