Muffinki z masą kajmakową i pistacjami

Coś dla fanów szybkich wypieków. Muffinki! Pamiętajcie, że zazwyczaj składniki na babeczki dzielimy na suche i mokre. Później składniki suche mieszamy z mokrymi. Mieszamy szybko i byle jak.  I to właśnie lubię w muffinkach. Mogę je przygotować w 5 minut i zawsze się udają.

img_2127

Muffinki z masą kajmakową i pistacjami

Składniki:

- 2 ¼ mąki pszennej

- ½ szklanki cukru

- opakowanie cukru waniliowego

- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 ¼ mleka

- 1/3 szklanki oleju

- 2 jajka

- 1 szklanka pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki

img_2126

Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem i sodą. Mleko mieszamy z olejem i jajkami. Suche składniki dodajemy do płynnych i mieszamy. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy do połączenia się składników.

Wyłożoną papilotkami formę do muffinek wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy na kratkę i studzimy.

 

Masa:

- ½ puszki masy kajmakowej

- 5 dag masła

Ponadto:

- ½ szklanki pokrojonych pistacji

img_2124

Masę podgrzewamy razem z masłem. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Studzimy i nakładamy na babeczki. Posypujemy posiekanymi pistacjami.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.