Ciasto na majówkę

Maj już w pełni. Moje oczy nie mogą się napatrzeć na wszechogarniającą zieleń. Kwiaty kwitną, słońce świeci o wiele dłużej, a temperatura pozwala chodzić bez kurtki. Jest pięknie ;)  Zachęcam do spędzania wolnego czasu na powietrzu, na spacerach, przejażdżkach rowerowych. Może to być też  grillowanie. Jak dla mnie żadne wiosenne spotkanie nie może się obyć bez ciasta z owocami, szczególnie tymi sezonowymi. Co prawda ja, w poniższym przepisie użyłam owoców mrożonych, ale z powodzeniem możecie zastąpić je świeżymi.

 1601014_819882411378388_7747382776371143983_n

 

Ciasto jagodowe

Ciasto:

- 16 dag masła

- 2 jajka

- 10 dag cukru

- 16 dag mąki pszennej

- 5 dag mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 8 dag czekolady

 

Masa:

- 1 kg twarogu

- 600 ml śmietanki 30 %

- 4 łyżki żelatyny

- 25 dag mrożonych jagód

- 20 dag cukru

 

Polewa:

- 25 dag jagód

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 5 dag cukru

10294464_819882414711721_4118452269569082030_n

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Na koniec dodajemy startą na tarce czekoladę. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut. Upieczone ciasto uwalniamy z formy, studzimy i znów układamy w formie.

 

Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Śmietanę ubijamy. Twaróg mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę a później bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy jagody. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto i równamy powierzchnię.

Jagody na polewę umieszczamy w garnku i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i 50 ml wody. Gotujemy jeszcze dwie minuty ciągle mieszając. Studzimy i nakładamy na masę serową. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Borówki rozmrażamy kilka godzin wcześniej. Najlepiej umieszczając je na cedzaku, by nadmiar soku spłynął.

28 Komentarze

  1. oj Madziu kochana szalejesz na całego. jeszcze go nie piekłam ale na pewno wypróbuję!!! czekam jednak na borówkę amerykańską z własnego ogródka. Pozdrowienia dla was. Miłego dnia.

  2. ciasto wygląda pysznie, mam jeszcze zamrożone zbierane samodzielnie jagody więc koniecznie wypróbuje. Znalazłam dziś przepis na przepiękne kwiatuszki wiosenne i podziwiam, dla rozładowania stresu mam zamiar zrobić je w niedługim czasie, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.