Rabarbar, kokos i truskawki

Na specjalne zamówienie mojego niezastąpionego fotografa, miałam upiec ciasto z rabarbarem. Ja za rabarbarem nie przepadam, więc poszłam na kompromis i do ciasta dodałam też truskawki i kokos. Z tej kombinacji wyszło całkiem ciekawe ciasto, które kusiło zapachem zaraz po wyjęciu z piekarnika.

10155973_827801563919806_310058410093649702_n

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

- 10 dag margaryny

- 10 dag cukru pudru

- 3 żółtka

- 6 łyżek mleka

- 15 dag mąki

- 5 dag mąki kukurydzianej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ponadto:

- 3 białka

- szczypta soli

- 15 dag cukru

- 10 dag wiórków kokosowych

- 30 dag truskawek

- 30 dag rabarbaru

10270529_827801553919807_5221335346653221484_n

Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym żółtku. Stale mieszając dodajemy mleko, obie mąki i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (średnica 21 cm) wyścielonej pergaminem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

10300152_827801453919817_4592988798296485999_n

Z truskawek usuwamy szypułki,  myjmy i odstawiamy, by woda całkowicie odciekła. Kroimy na ćwiartki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.  Białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy wiórki kokosowe i owoce. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na podpieczonym spodzie. Ciasto wkładamy ponowie do piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut.

10365792_827801443919818_8861332731983345085_n

31 Komentarze

  1. na sezon truskawkowy zawsze wyczekuje z wielką niecierpliwością i chętnie testuję wszystkie nowe przepisy. Twój również zostanie przeze mnie sprawdzony :)

  2. witam,czy koniecznie musze dodac make kukurydziana?bo nie używam takiej i musiałabym specjalnie kupic,dzieki pozdr

  3. Autorko podpisująca się „MKR” może odrazu poleć wszystkie swoje dania? Co tam się krępujesz… Błazenada i nagminny spam
    Ps. Przepis tego ciasta mnie urzekł, gratuluje

  4. Mam pytanie: czy czekamy aż podpieczony spód całkowicie ostygnie? I czy ponownie ciasto z owocami wsadzamy do nagrzanego piekarnika?

  5. Czy nie trzeba blanszować rabarbaru, aby pozbyć się azotanów? Ciasto wygląda bardzo zachęcająco i pewnie spróbuję w najbliższą sobotę:)
    A z innej beczki. Mam wrażenie, że niektóre osoby komentujące, bardziej zainteresowane są wklejaniem linku do własnych stron, niż skupieniem się nad Twoją propozycją wypieku. Bardzo to przykre.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.