Truskawki, czekolada i bita śmietanka

Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc może wypróbujecie mój przepis na roladę z bitą śmietaną i truskawkami. Zrobienie takiej rolady nie zabiera dużo czasu i nie jest takie trudne jak mi się wydawało. Przekonajcie się sami.

10394797_846750482024914_8389241344770890195_n

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami

Biszkopt:

- 3 jajka

- ½ szklanki cukru

- ½  szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki kakao

- łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żółtka i resztę przesianych składników. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę.

Pieczemy 25 minut  w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka.

Gorący biszkopt przekładamy na ścierkę. Zawijamy ciasto w roladę razem ze ściereczką. Odstawiamy by się ostudziło.

10450163_846750505358245_1569382159613933720_n

Masa śmietankowa:

- szklanka śmietanki 30%

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

- 20 dag truskawek

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy żelatynę. Truskawki kroimy na większe kawałeczki i mieszamy je ze śmietanką.

Ciasto ostrożnie rozwijamy i smarujemy masą. Zawijamy i owijamy folią spożywczą. Schładzamy około dwóch godzin.

10473122_846750512024911_8311074058455328604_n

Ponadto:

- kilka truskawek

- tabliczka mlecznej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i nakładamy na roladę. Truskawki kroimy w plasterki i dekorujemy roladę.

16 Komentarze

  1. Ciasto wygląda baaardzo apetycznie i chyba skuszę się aby je zrobić, ale piszcie proszę wymiary blach, bo dla takiej amatorki jak ja to może być problem, a chciałabym żeby ciasto wyszło jak na fotce :) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.