Muffinki z Coca- colą i Oreo

Coś na szybko, na niedzielny podwieczorek. Czekoladowe muffinki, które dzięki zawartości gazowanego napoju są puszyste. Do tego delikatny krem śmietankowy z ulubionym ciasteczkiem. Idealne w duecie ze szklanką mleka ;)

 10660378_899261386773823_6315328005947858649_n

Muffinki z Coca- colą i Oreo

Składniki:

- 20 dag mąki pszennej

- 18 dag brązowego cukru

- 4 łyżki kakao

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 ml oleju

- 150 ml Coca-coli

- 2 łyżki likieru wiśniowego

- 2 jajka

10646874_899261283440500_7818718582291542574_n

Krem:

- 200 ml śmietanki 30 %

- 250 g serka mascarpone

- 2 łyżki cukru pudru

- ½ łyżki żelatyny

- opakowanie ciastek Oreo

 

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim- mokre. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Powstałym ciastem wypełniamy papilotki do wysokości ¾ papilotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok 30 minut. Studzimy.

10646818_899261376773824_1643655876536027656_n

Żelatynę rozprowadzamy w małej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy z cukrem pudrem i żelatyną. Mieszając oddajemy powoli śmietankę. Przygotowany krem nakładamy na babeczki i dekorujemy ciastkami.

Należy pamiętać, że przed przygotowaniem babeczek wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Podana porcja wystarcza do przygotowania 15 babeczek.

3 Komentarze

  1. Chyba wszystko co jest z ciasteczkami Oreo prezentuje się u smakuje świetnie :D Muszę spróbować je kiedyś zrobić – z tym likierem wiśniowym wyglądają na idealną przegryzkę w babskim gronie ;)
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.