Tarta na szybko- ze śliwkami

W czasie sezonu śliwkowego byłam- dosłownie- zasypana śliwkami! Zrobiłam marmoladę na trzy sposoby, dżem śliwkowo- jabłkowo- gruszkowy, śliwki w syropie. A do tego sporą część owoców zamroziłam. Zostawiłam też trochę na świeżo, żeby móc upiec ciasto. Zabrałam się za to zaraz po tym jak uporałam się z przetworami. Pełna zapału przygotowałam prawie wszystkie składniki i … stwierdziłam, że prawie nie mam mąki. Ale mąkę pszenną można też zastąpić inną. Dodałam trochę mąki razowej i kukurydzianej. Z tej mieszanki wyszło super ciasto. Piekąc tą tartę możecie oczywiście użyć tylko mąki pszennej.

 10245530_899261333440495_84643475965516159_n

Tarta ze śliwkami

Ciasto:

- 15 dag mąki pszennej

- 5 dag mąki pszennej razowej

- 5 dag mąki kukurydzianej

- 15 dag zimnego masła

- 10 dag cukru pudru

- 1 jajko

Ponadto:

- łyżka bułki tartej

 

Wypełnienie:

- ok 1 kg śliwek

983788_899261310107164_8536131358401139764_n

Z podanych składników szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na wielkość formy do tarty. Wylepiamy formę i nakłuwamy widelcem ciasto. Posypujemy równomiernie bułką tartą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Na podpieczonym cieście układamy połówki śliwek. Całość pieczemy jeszcze ok. 30 minut.

Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.