Jesienne muffinki z dynią i żurawiną

Jesień w tym roku nie jest taka zła. Jest cieplutko i słonecznie. Można się nacieszyć widokiem kolorowych liści, pozbierać kasztany i zabrać je do domu. To też czas zbioru owoców, warzyw i robienia przetworów. Zamroziłam porcję dyni, żeby w zimnie cieszyć się smakiem muffinków dyniowo- żurawinowych.  Poniżej umieszczam przepis na jesienne babeczki.

10710584_899261300107165_2562294914058037914_n

Muffinki dyniowe

Ciasto:

- 12 dag masła

- 2 jajka

- ½ szklanki cukru pudru

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- ¾ szklanki mąki

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- ½ łyżeczki cynamonu

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 10 dag obranej i wydrążonej dyni

- 2 łyżki soku z cytryny

- 3 krążki ananasa z puszki

- 5 dag rodzynek

- 5 dag suszonej żurawiny

10646880_899261306773831_5996222988577450909_n

Dynię ścieramy na tarce i odsączamy. Ananas kroimy w małą kostkę i wyciskamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka. Do powstałej masy dodajemy sypkie produkty i sok z cytryny. Dodajemy dynię, ananas, żurawinę i rodzynki. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu powstałą masę mieszamy z ubitymi białkami.

Ciastem wypełniamy papilotki do muffinek. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Krem:

- 200 ml śmietanki 30 %

- 125 g serka mascarpone

- 2 łyżki cukru pudru

- ½ łyżki żelatyny

- 1/3 szklanki suszonej żurawiny

10405393_899261293440499_8132541351989996167_n

Żelatynę rozpuszczamy w malej ilości wody, studzimy. Śmietankę ubijamy. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i żelatyną, dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.

Muffinki dekorujemy kremem i żurawiną.

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.