W dniu 5 rocznicy ślubu. Tort czekoladowo- czekoladowy z kremem ganache

Jaki tort upiec dla prawdziwych czekoladoholików ? Odpowiedź jest prosta: czekoladowo- czekoladowy! Czekoladowe ciasto i czekoladowy krem. Ale krem nie byle jaki, z czekolady i śmietany. Banalnie prosty. Należy pamiętać tylko o tym, żeby przygotować go dzień wcześniej.

Ps: Tort dla Marty i Rene z okazji piątej rocznicy ślubu. Kochani, życzę Wam dużo miłości i jeszcze więcej równie pięknych rocznic!

 1798312_920204321346196_3409853517170567007_n

 

Tort czekoladowo- czekoladowy z kremem ganache

Biszkopt:

- 3 jajka

- ½ szklanki cukru

- ½  szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kakao

- łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żółtka i resztę przesianych składników. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę (15 cm średnicy).

Pieczemy 30 minut  w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka.

Po wystudzeniu ciasto dzielimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy kilkoma łyżkami mocnej herbaty.

397480_920204294679532_6732130568471802752_n

Przygotowujemy dwa kremy francuski- ganache

Jasny krem:

- 10 dag białej czekolady

- 10 dag śmietany 30%

- 25 g masła

 

Ciemny krem:

- 10 dag ciemnej czekolady

- 5 dag mlecznej czekolady

- 15 dag śmietany 30%

- 25 g masła

 

Oba kremy przygotowujemy dzień wcześniej.  Przygotowując kremy postępujemy tak samo. Śmietanę podgrzewamy do momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i masło. Mieszamy, aż składniki się połączą. Zostawiamy na noc do schłodzenia.

 

Jasny krem ubijamy mikserem. Przekładamy do dekoratora. Nakładamy na dwa blaty tworząc małe kulki w odstępach o ok 2 cm.

Ciemny krem ubijamy mikserem i dzielimy na dwie części. Jedną część nakładamy pomiędzy białą masę, drugą część nakładamy równając powierzchnię.  Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptu i schładzamy w lodówce.

Tort dekorujemy według własnego pomysłu.

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.