Rozmarynowe ciasteczka

Zakochałam się w tych ciasteczkach! Uwielbiam ich smak, mega cytrynowy z nutką rozmarynu. Idealne w połączniu z herbatą z cytryną. Przepis wzięłam  z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych, i przerobiłam po swojemu. Ciasteczka są bardziej aromatycznie, niż te z pierwotnego przepisu.  Najlepiej smakują kilka dni po upieczeniu, przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 10

Cytrynowe ciasteczka z rozmarynem

Składniki:

- 10 dag masła

- 16 dag cukru

- 40 dag mąki

- 2 żółtka

- 2 cytryny

- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

Ponadto:

- białko

9

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, sok z cytryn i otartą z nich skórkę. Na koniec dodajemy mąkę i rozmaryn. Wyrabiamy ciasto.

8

Wałkujemy cienko i wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze i smarujemy białkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.

Ciasteczka przekładamy do naczynia i szczelnie zamykamy. Najlepiej smakują na następny dzień.

4 Komentarze

  1. wlasnie dzis upieklam te ciasteczka.pyszne ale wiecej SA cytrynowe jak rozmarynowe….nastepnym razem dodam wiecej rozmarynu i sok z jednej cytryny. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.