U mnie jeszcze październik- muffinki z mascarpone

Znalazłam zdjęcia z październikowej sesji. Gdzieś mi się zapodziały i o nich zapomniałam. A szkoda by było nie podzielić się z Wami takim pysznym przepisem. Zamówienie na takie babeczki- razem z przepisem- dostałam od Marty, która  robi dla mnie te piękne zdjęcia wypieków. Bez niej mój blog nie wyglądałby tak ładnie ;) <3

10710578_920204634679498_8222389429459468454_n

Muffinki z mascarpone

Składniki:

- 1 ½ szklanki mąki

-  ¾ szklanki cukru

- ¼ szklanki kakao

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- ½ łyżeczki soli

- ½ szklanki maślanki

- ½  szklanki oleju

- 5 łyżek likieru wiśniowego

10360960_920204598012835_7887112744668556943_n

Nadzienie:

- 13 dag serka mascarpone

- 1 białko

- 2 łyżeczki mąki pszennej

- 4 łyżki cukru

1939695_920204534679508_4421021127131729157_n

Składniki na nadzienie mieszamy i odstawiamy. Suche składniki na ciasto łączymy. Dodajemy maślankę, olej i likier. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto nakładamy do papilotek- po jednej łyżce. Małą łyżeczką nakładamy serek, tak by znajdował się centralnie na środku i nie dotykał papilotki. Następnie nakładamy resztę ciasta.

Babeczki pieczemy w temperaturze  175 stopni przez około  25 minut. Upieczone muffinki wykładamy na kratkę i studzimy.

5 Komentarze

  1. No tak to sama prawda bardzo pysznie one wyglądają. Chciałbym skosztować je już teraz. Mi się osobiście bardzo podoba, że jest duża ilość kakao, ponieważ bardzo lubię wypić kakao rano i szczerze mówiąc zawsze mnie to uspokaja i daje chęć do obowiązków, które codziennie mamy wszyscy.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.