Wracając do dzieciństwa…Ciasto z ciepłymi lodami

Wracając do dzieciństwa… Też mieliście takie ulubione słodycze które nigdy się nie nudziły? U mnie to były  ciepłe lody. Najlepszy smakołyk ever! Gdy natrafiłam na takie lody, kupiłam je mojemu siostrzeńcowi. On teraz też szaleje za nimi i ciągle pyta, czy je znowu przyniosłam.  Wiem, wiem, może nie jest to najzdrowsze, ale przecież nie je się tego codziennie. Każdy ma swoje grzeszki ;)

Mam w planie zrobić sama ciepłe lody, lecz nim to nastąpi, zrobiłam ciasto z lodami. Ciasto nie jest za słodkie, ale delikatne, rozpływające się w ustach.  Przy tym jest szybkie do zrobienia. Sami zobaczcie. Pyszotka!

 1301

Ciasto z ciepłymi lodami

Biszkopt:

- 3 jajka

- ½ szklanki cukru

- ½  szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żółtka i resztę przesianych składników. Biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 24×36 cm.

Pieczemy 30 minut  w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka. Gdy biszkopt jest zimny wkładamy go znowu do formy.

1283

Masa serowa:

- 70 dag twarogu sernikowego

- 2 opakowania galaretki truskawkowej

Ponadto:

- 12 ciepłych lodów ( ja znalazłam je w Lidlu)

Na biszkopcie układamy- pokrojone wzdłuż na pół- ciepłe lody. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Twaróg mieszamy z tężejącymi galaretkami. Wylewamy równomiernie na lody. Chłodzimy w lodówce.

1276

Warstwa śmietankowa:

- 500 ml śmietany 30%

Ponadto:

- ½ tabliczki mlecznej czekolady

Śmietankę ubijamy na sztywno, wykładamy na stężałą masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.

38 Komentarze

  1. Ciacho wygląda apetycznie, choć przyznam, że nie jadłam, a najmłodsza nie jestem. Czy to znaczy, że jestem aż tak stara czy aż tak młoda?;-D
    Wydaje się takie lekkie:-) Trzeba nadrobić nieznany smaki:-)
    Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili do mnie:-)

  2. Czy ubicie samej śmietany nie spowoduje z czasem (tzn. na drugi dzień) jej „rozrzedzenia”?
    Ciasto prezentuje się wykwintnie i na pewno jest pyszne :)

    • Jeśli boisz się, że coś będzie nie tak to dodaj płaską łyżkę żelatyny ( rozpuszczoną w odrobinie wody) lub produkt typu „śmietan- fix”
      Zachęcam do wypróbowania ;)

  3. Poleciałam ci ja do Lidla i lody ciepłe kupiła! Będę robić to ciasto, jako niespodziankę dla mojej rodziny (zjazd do kraju na święta). Dziękuję za przepis i przesyłam wszystkim świąteczne całuski!

  4. Zrobiłam to ciasto na święta. Wyglądało pięknie a i pyszne było. Szwagierki cmokały z zachwytu. Warto było spróbować!

  5. Przepis rewelacja! Drugi raz robię i wystawiam ocenę bdb. Faktycznie łatwo się robi, a na dodatek PYCHA! Dzięki za opublikowanie, gdyż sama bym wżyciu takiego nie wymyśliła. Święta Wielkanocne już tuż, tuż i życzę wszystkim Wesołych Świąt.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.