Rolada czekoladowo -kokosowa

Rolada, z dużą zawartością cukru i ciężką masą. Nie brzmi to zachęcająco, prawda? No to teraz w druga stronę… bez pieczenia, bez mąki (nie licząc tej w herbatnikach), szybka w przygotowaniu, z kawałkami kruchego herbatnika i mocno kokosową masa. Takie właśnie mam mieszane uczucia co do tego deseru. Ostrzegam, że nie jest to lekki deser , jeden kawałeczek do kawy wystarczy. Kto wypróbuje przepis?

10917862_974763115890316_366275667622425292_n

Kokosowa rolada

Masa czekoladowa:

- 30 dag herbatników

- 12 dag cukru pudru

- 4 łyżki kakao

- 4 łyżki wody

Herbatniki rozkruszamy i mieszamy z cukrem pudrem i kakao. Wlewamy wodę i mieszamy. Powinna powstać lekko wilgotna masa. Jeśli się nie klei, możemy dodać odrobinę więcej wody. Masę wykładamy na pergamin i formujemy równy kwadrat.

10361330_974763102556984_4562921267133861178_n

Masa kokosowa:

-20 dag masła

- 15 dag cukru pudru

- 10 dag wiórków kokosowych

- 3 łyżeczki likieru pomarańczowego

- ½ szklanki jogurtu naturalnego

10923508_974763092556985_5055895438119450919_n

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.  Dodajemy wiórki kokosowe i likier. Na końcu wlewamy jogurt. Gdy składniki się połączą, masę wstawiamy na 30 minut do lodówki.  Gdy masa kokosowa się schłodzi, wykładamy ją na masę czekoladową i zwijamy roladę. Całość chłodzimy aż stwardnieje. Przed podaniem kroimy w plastry.

21 Komentarze

  1. Ulubione moje ciasto z dzieciństwa, ale moja Babcia robiła je inaczej – kokos gotowała w zalewie cukrowej i potem odsączała. I ta odsączona zalewa była używana do zagniecenia ciasta. Żadna woda, polecam spróbować. Moja Babcia dodawała jeszcze barwniki do ciast, więc rolada bywała w kolorze różowym, zielonym :)

  2. Ach, cudowne wspomnienia o bloku czekoladowym odżyły. Takiej rolady nigdy nie próbowałem, ale jako że jej wykonanie leży w zakresie moich możliwości kulinarnych, na pewno niebawem się to zmieni :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.