Walentynkowy trójkącik- szampan, truskawki i czekolada ;)

Ten przepis zostawiłam sobie na sam koniec moich walentynkowych inspiracji. Chcę Wam zaprezentować bardzo efektowny deser, który zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale też zapachem. Kiedy przygotowywałam krem odurzyłam się aromatem szampana. Jego zapach unosił się w całym domu. A do tego truskawki, które przywołują odrobinę lata zimą. Czekolada, truskawki i szampan. Tak, to idealny walentynkowy trójkącik.

10968245_991921960841098_1138687059_n

 Walentynkowy deser

Czekoladowe miseczki

Składniki:

- 20 dag gorzkiej czekolady

Ponadto:

- 4 balony

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Balony pompujemy, koniec zawiązujemy w supeł. Każdy balon zanurzamy w czekoladzie lub nakładamy czekoladę łyżką. Czekolada ma się znajdować do 1/3 każdego z balonów. Balony układamy na blaszce i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.  Gdy czekolada dobrze stężeje, balony przebijamy i delikatnie wyciągamy. Tak powstaną czekoladowe miseczki, które napełniamy kremem.

10967871_991921957507765_1115390177_n

Krem:

- 3 żółtka

- 10 dag cukru

- 125 ml szampana

- 250 ml śmietanki kremówki

- 3 łyżeczki żelatyny

10968076_991921940841100_776104335_n

Żółtka ubijamy z cukrem i szampanem w kąpieli wodnej przez 7 minut. Po tym czasie miskę z masą jajeczną układamy nad naczyniem z zimną wodą i nadal ubijamy do oziębienia masy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy masę jajeczną i żelatynę. Mieszamy do połączenia się składników. Kremem wypełniamy czekoladowe miseczki, dekorujemy truskawkami.

 

Ponadto:

- truskawki do dekoracji

Zdjęcia: Marta Filipowicz/ mia-art.pl

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.