W-Z ka i dylematy poprawnej polszczyzny

Wszystkim dobrze znane ciasto, a ja długo się zastanawiałam nad tym, jak je podpisać. W-Z ka, W-Z tka, WZ, W-Z, wuzetka… Zgłupiałam. Wpisałam w Google: W-Z ka, i pojawiły się wszystkie wymienione przeze mnie wyżej wyrazy. W zeszycie mojej mamy, skąd wzięłam przepis, ciasto nazywa się WZ. I tyle. To ja podpisuję W-Z ka, bo jakoś taka nazwa najbardziej mi pasuje.

11020435_1003777096322251_1110054412_n

Po dylematach dotyczących pisowni, wzięło mnie na rozmyślanie o tym, skąd ta nazwa. Proste, biało- brązowe ciasto z bitą śmietaną. Dlaczego W-Z ka nazywa się W-Z ką?

Wracając do upieczonego ciasta. Zdjęcie W-Z ki, dodane na fanpage, wzbudziło Wasze zainteresowanie. Prosicie o przepis, więc tak jak moja mama przekazała przepis już pewnie sto razy, tak ja przekazuję go dalej.

11056754_1003777089655585_2038453404_n

Jeśli jednak ktoś nie przygotowywał jeszcze tego ciasta, to dodam, że to wypiek jeden z łatwiejszych w przygotowaniu i uda się każdemu. Wystarczy chwila, by je przygotować. Kolejna, krótka chwila wystarczy, by wszamać całe ciacho.  Ja z trudem powstrzymałam się, by nie zjeść W-Z ki zanim zdjęcia nie zostaną zrobione :)

11046969_1003777099655584_415658011_n

W- Z ka

Biszkopt:

- 9 jaj

- 1 ½ szklanki cukru

- 7 łyżek oleju

- 3 ½ łyżki kakao

- 1 ½ łyżki proszku

- ½ łyżeczki sody

- 1 ½ szklanki mąki

11051240_1003777092988918_973884541_n

Białka ubijamy, dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka i olej. Przesiewamy kakao, proszek, sodę i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy na blachę (24×36 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.

Wystudzone ciasto koimy na trzy blaty. Każdy z nich nasączamy mocną herbatą.

11041370_1003777086322252_886376752_n

Masa śmietankowa:

- 750 ml śmietanki 30 %

-  4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Jeśli robimy na następny dzień możemy dodać do śmietany żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Masę dzielimy na dwie części, przekładamy biszkopt. Wkładamy do lodówki.

11039580_1003777106322250_720816122_n

Polewa czekoladowa:

- ½ tabliczki gorzkiej czekolady

- ½ tabliczki mlecznej czekolady

- 2 łyżki śmietanki 30%

- 1 łyżka masła

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową polewą polewamy ciasto.

Ciasto przed podaniem możemy udekorować bitą śmietaną.

 

Piękne zdjęcia: Marta Filipowicz/ mia-art.pl

 

33 Komentarze

  1. Tajemnicza nazwa
    Istnieje kilka teorii wyjaśniających skąd wzięła się nazwa „wuzetka”. Pierwsza z nich mówi o tym, że pochodzi ona od Trasy Wschód-Zachód (W-Z), która była jedną z największych inwestycji realizowanych w czasach powstania tego ciastka. A dlaczego przylgnęła do niego właśnie ta nazwa? Podobno dlatego, że deser był podawany w kawiarni przy trasie W-Z. Zdaniem varsavianisty Jarosława Zielińskiego wymyślone w 1949 roku ciastko zyskało nazwę dopiero cztery lata później – w jednej z kawiarni położonych w pobliżu kina Muranów. Według jeszcze innej teorii nazwę wymyślił cukiernik z Grochowa.

    Ale jest jeszcze jedna wersja dotycząca pochodzenia wuzetki. Niektórzy utrzymują, że jest ona po prostu rozszerzeniem skrótu WZK, który oznaczał wypiek z kremem.

  2. WZ…ciastko powstało, czy też jego nazwa…od powstałej trasy WZ czyli trasy łączenia części wschodniej z zachodnią Polski…czy jakoś tak ;)

  3. Wygląda wspaniale!!!, marudzę, ale proszę podaj tę ilość proszku, choć myślę, że jeśi biszkopt z 9 jaj to może i 1i1/2 łyżki tego proszku

    • Ilość proszku do pieczenia jest podana poprawnie ;) Po upieczeniu nie jest on wyczuwalny w smaku, bo porcja biszkoptu jest spora.

  4. Jak przepysznie wygląda ta wuzetka! Coś czuję, że po powrocie z pracy zrobię przegląd składników i zabiorę się za pieczenie :) Nie wiem tylko, czy mi tak pięknie wszystko wyjdzie. Wstyd się przyznać, ale wuzetki to ja jeszcze nigdy nie piekłam.

    ps. W życiu bym nie odgadła, że wokół nazwy wuzetki jest tyle… teorii :)
    pozdrawiam!

  5. Wuzetka kojarzy mi się z czasami szkolnymi i cukiernią po drugiej stronie ulicy :) Nie jadłem jej już ładnych kilka lat.
    Czy zamiast białego można użyć brązowego cukru? Jakoś przerzuciłem się na brązowy. Wydaje mi się mniej słodki i pewnie jest trochę zdrowszy.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.