Eklerki z kremem patissiere

Nie tak dawno temu, będąc na zakupach, natrafiłam na eklera. Był piękny, z dużą ilością masy i polewy czekoladowej. Zazwyczaj nie kupuję takich wypieków, ale byłam oczarowana. W domu zrobiłam sobie kawę i zasiadłam z eklerem. Wystarczyła jedna łyżeczka kremu. Po spróbowaniu, całe nadzienie wylądowało w koszu. Zostało tylko ciasto, bo tylko ono było zjadliwe. To był ostatni raz kiedy kupiłam takie ciastko. Nie mówię, że wszystkie kupione są złe. Może ja tylko tak trafiłam. Szkoda pieniędzy na ciastka, które tylko ładnie wyglądają. Nadszedł więc czas, żeby spróbować swoich sił w przygotowaniu eklerów :)

800

Zrobiłam porcję ciasta parzonego, a do tego pyszny francuski krem budyniowy, który nieco różni się w przygotowaniu od zwykłego budyniu. Do tego polewa z roztopionej czekolady, i wiecie co? Już nie kupuję eklerków, moje mi bardziej smakują!

 27

Eklerki klasyczne

 Ciasto parzone

Składniki:

- 6 dag niesolonego masła

- 12 dag przesianej mąki

- 1/2 łyżeczki soli

- 2 łyżeczki cukru

- 4 jajka

 47

Masło roztapiamy z 150 ml wody. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, sól i cukier. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, do połączenia się składników. Garnek ponownie stawiamy na małym ogniu i mieszamy ok. minutę, czyli do czasu, aż masa będzie odchodzić od ścianek naczynia. Odstawiamy do ostudzenia.

Wystudzoną masę mieszamy za pomocą robota. Dodajemy po jednym jajku. Pamiętamy, by nie dodawać kolejnego, gdy poprzednie jeszcze się nie wchłonęło. Gdy wszystkie składniki się połączą możemy je nakładać za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskamy ok. 8 cm paseczki ciasta. Możemy poprawić kształt ciasta wygładzając je zwilżonym w wodzie palcem. Blachę z eklerami możemy spryskać delikatnie wodą, by ciasto lepiej wyrosło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni przez co najmniej 30 minut. Ja piekłam je ok. 45 minut. Ważne, by nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Gotowe eklery mają być wyrośnięte i mieć złocisty kolor. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika przekrawamy ciastka wzdłuż na pół.

Ciasto na eklery możemy przygotować nawet 24 godziny wcześniej, jednak przed upieczeniem należy ogrzać je do temperatury pokojowej.

 850

Krem patissiere

Składniki:

- 1 szkl mleka

- 1 szkl śmietanki 30 %

- 4 żółtka

- 2/3 szklanki cukru

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Ponadto:

- tabliczka gorzkiej czekolady

 72

Mleko, śmietankę i cukier z wanilią doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy żółtkowej dodajemy połowę gorącego mleka ze śmietanką i znowu ubijamy. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy drugą połowę mleka i dalej ubijamy. Tak powstałą masę wlewamy do czystego naczynia, podgrzewając ubijamy w dalszym ciągu. Gdy masa się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze dwie minuty, aż będzie jednolita i gęsta. Gotową masę przykrywamy kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia, w ten sposób nie utworzy się kożuch. Krem studzimy do temperatury pokojowej i wypełniamy nim eklery.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (pokrojoną drobno czekoladę umieszczamy w misce nad naczyniem z gotującą się wodą) i polewamy nią ciastka.

Zdjęcia: Marta Filipowicz

16 Komentarze

  1. Mam dokładnie tak samo z ciastkami, czy drożdżówkami. Wolę zrobić sobie sama, przynajmniej jestem zadowolona ze smaku. Te eklerki wyglądają bajecznie :))

  2. prześliczne
    :)
    I do tego te super zdjęcia.
    Aż chce się jeść.
    Gratuluję wykonania i eklerek i zdjęć.

    Przepis oczywiście zapisuję, choć wątpię, żebym zrobiła coś tak wspaniałego.

    Pozdrawiam
    i zapraszam na szklaneczkę specjalnie zaprojektowanego koktajlu dla najlepszych modelek świata – łatwy do zrobienia w domu – będzie dobrym dodatkiem w czasie gubienia kilogramów :)
    W końcu łasuchom się też coś należy (przed odchudzaniem :) )
    http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-super-modelek-odchudza-i-oczyszcza/

  3. Wbrew obiegowej opinii nie jest łatwo o dobry wyrób cukierniczy – mówię to ja, syn cukiernika z wykształcenia i zawodu.

    Przytłaczająca większość dużych sklepów zaopatruje się w bardzo tanie, a przez to i niezjadliwe produkty na bazie cukru, margaryny, łez i rozczarowania. Dobre produkty nie mogą być tanie, ponieważ składniki wyższej jakości kosztują. Jak ktoś wie, że nie kupi prawdziwego mięsa czy sera po 5 zł za kilogram gotowego wyrobu, tak i nie powinno dziwić, że np. pączek za mniej niż złotówkę to wypchany chemią syf. Może i ładny, może i trwały, ale bez wartości lub wręcz szkodliwy.

    Ja na jedzeniu nie oszczędzam – bo żeby oszczędzać, trzeba wiedzieć gdzie i jak. Na jedzeniu po prostu nie warto, bo zasila ono cały organizm.

Odpowiedz na „~Angielska HerbataAnuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *.